Halk arasındaki adıyla Güvercin Göğüs veya tıptaki adıyla Pektus Karinatum doğuştan gelen bir göğüs kafesi şekil bozukluğudur. Genellikle iç organlara zarar vermez. Pektus karinatum, göğüs kemiğinin anormal şekilde dışa doğru çıkıntılı olduğu, nadir görülen bir durumdur. Bazen deformite, ergenlikteki büyüme çağına kadar fark edilmez.
Çoğu çocuk ve genç için pektus karinatum ile ilgili temel sorun, görünüşüdür. Bununla birlikte, bazıları özellikle egzersiz sırasında nefes darlığı ile ilgili sorunlar yaşayabilir.
Pektus karinatum’un ana semptomu, dışarı çıkıntılı olan bir göğüs kemiğidir. Bazen deformite, ergenlikteki büyüme atağı sonrasına kadar fark edilmez. Bazı kişilerde özellikle egzersiz sırasında nefes darlığı da olabilir.
Doktorlar genellikle pektus karinatumu göğsü inceleyerek teşhis edebilirler. Bilgisayarlı tomografi taramaları gibi görüntüleme testleri, bozukluğun ciddiyetini belirlemeye yardımcı olabilir.
Pektus karinatum, bir korse veya ameliyatla tedavi edilebilir. Çocuğun kemikleri hala büyüyorsa, korse gibi bir destek göğsü düzleştirmeye yardımcı olabilir. Korse günde 23 saate kadar giyilir ve semptomlar genellikle sadece birkaç ay içinde düzelmeye başlar.
Şiddetli pektus karinatum için cerrahi tedavi gerekebilir. Kapalı veya açık cerrahi metotlarla onarım yapılabilir.
Son yıllarda Pektus Karinatum kapalı ameliyat tekniği olan Abramson Yöntemi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı
Araştırma Hastanesi
Kalp Merkezi 3. Kat